Thursday, February 3, 2011

Świat potraw anyżem i goździkami przyprawiany World dishes flavored with aniseed and cloves



Świat potraw anyżem i goździkami przyprawiany

Autorem artykułu jest Adam Topor


W tradycyjnej kuchni Chińskiej stosuje się wiele przypraw, których na co dzień używasz także w swojej kuchni...
Jest to przede wszystkim sól. Nie co inaczej wygląda cukier. Z przyzwyczajenia stosuję brązowy cukier trzcinowy, lub barwiony cukier lodowy. Pieprz także ma dwie odmiany - czarny i szlachetny biały. Jeśli ktoś miał do czynienia z kuchnią Sychuańską to pamięta charakterystyczny ostry smak potraw, a to za sprawą dodawania do oleju, w którym przygotowywane są potrawy właśnie pieprzu. W ten sposób przygotowywane są głównie ryby, inne morskie produkty i mięso.

Curry jest przyprawą mniej ostrą od pieprzu i stosowana jest przede wszystkim do dań mięsnych. Z kolei ocet winny dodawany jest do mięsnej zaprawy w celu zmiękczenia i ułatwienia organizmowi trawienia tłuszczu zawartego w potrawie. Pozbawia też ostrego zapachu przy potrawach z dziczyzny, ryb i tłustych mięs.

Są jednak przyprawy, których nadal nie ma ogólnie dostępnych w naszym kraju, wobec czego należy znaleźć dla nich odpowiednie substytuty. Chińską cebulę można z powodzeniem zastąpić młodą "cebulką dymką", imbir zaś polecam nabywać w korzeniach i samemu ścierać do potraw. Ma to też związek z tym, iż często stosujemy imbir siekany a nie w proszku. Możemy wówczas cieszyć się wspaniałym aromatem orientalnej potrawy.

Nauczmy się samemu przyrządzać słynną przyprawę "Pięciu Smaków" niezbędną każdemu doskonalącemu swe umiejętności w kuchni chińskiej.
Jest to mieszanka cynamonu, nasion kopru, lukrecji, anyżku i goździków zmielonych i wymieszanych w równych proporcjach.

Z innych przypraw będziemy musieli zrezygnować albo poszukać ich w dobrym sklepie z orientalnymi produktami lub sprowadzić z zagranicy. Jednak powiem na co warto zwrócić uwagę:
Glutaminian sodu jest przyprawą stosowaną do zup oraz sosów, smażonych potraw mięsnych itp. Są to takie maleńkie granulowane kryształki podobne do cukru.
Olejek sezamowy przyrządzany jest z pieczonego ziarna sezamowego. Bardzo silnie pachnie i doskonale podkreśla smak zimnych dań jarskich. Ale nie zapominajmy o potrawach gotowanych i farszach.
Sos sojowy zwykle są jego dwie odmiany - ciemny i jasny. Nadają potrawom charakterystyczną ciemną barwę. Można ten sos kupić w płynie, ale warto przyjrzeć się produktowi bliżej.
Pasta z soi stosowana przy potrawach z ryby, mięs i drobiu.
Oczywiście wymieniam tylko te najpopularniejsze. Przyprawy te jak każde inne stosujemy przed przyrządzeniem potrawy, w czasie gotowania, pieczenia lub smażenia, albo dodajemy na samym końcu nadając potrawie ostateczny smak i wygląd. O wszystkim decyduje charakter potrawy i Twój indywidualny gust.

Znacznie inaczej wygląda sprawa ze świeżymi produktami, które są powszechnie używane w kuchni. Do szczęścia niestety zabraknie nam kapusty YouCai, choć rzekoma "chińska kapusta" jest dostępna w każdym sklepie warzywnym. Zabraknie nam purpurowej rzodkiewki, manioku i chińskich ogórków o grubej, chropowatej skórce. Pocieszmy się zatem tym co polecają nam okoliczne sklepy.
---
Kultura i filozofia, tysiącletnie tradycje i mądrość wschodu... ShuDian the China Ebooks

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

World dishes flavored with aniseed and cloves
The author of the article is Adam Axe

In traditional Chinese cuisine uses many spices, which you use every day and in her kitchen ...It is primarily salt. Not what otherwise looks like sugar. Of habit I use brown sugar cane sugar or colored ice. Pepper also has two varieties - black and noble white. If anyone had to deal with kitchen Sychuańską remembers the characteristic pungent taste of food, and this is due to the addition of oil in which food is prepared with pepper. In this way, are prepared mainly fish and other marine products and meat.
Curry spice is less severe than pepper and is used primarily for meat dishes. The vinegar is added to the meat mix to soften and help the body digest fat contained in a fog. Deprives a strong smell of the venison dishes, fish and fatty meats.
But there are spices that are still not generally available in our country and should therefore be to find adequate substitutes for them. Chinese onions can be successfully replaced by a young "onion spring onions, ginger and recommend purchase of the same roots and wipe the dishes. This is also connected with the fact that we often chopped ginger instead of powder. We could then enjoy the wonderful aroma of Oriental cuisine.
We learn how to prepare yourself famous spice "Five Tastes" indispensable to any doskonalącemu her skills in Chinese cuisine.It is a blend of cinnamon, fennel seed, licorice, anise and clove minced and mixed in equal proportions.
On the other spices will have to give up or look for them in the right store with oriental products or brought from abroad. But I will say for what it is worth noting:Monosodium glutamate is used for seasoning soups and sauces, fried foods, meat, etc. These are such tiny granular crystals similar to sugar.Sesame oil is prepared from roasted sesame seeds. Very strong smell and taste perfectly highlights the cold vegetarian dishes. But do not forget about the dishes cooked and batters.Soy sauce usually are the two varieties - dark and light. Give the dishes a distinctive dark color. This sauce can be bought in liquid, but it's worth closer look at the product.Soybean paste used in fish dishes, meat and poultry.Of course, I mention only the most popular. Spices such as any other use before cook food during cooking, baking or frying, or adding at the end giving the dish a final taste and appearance. The ultimate nature of the food and your individual taste.
Looks very different matter from fresh products, which are commonly used in the kitchen.Until we run out of luck unfortunately YouCai cabbage, although the alleged "Chinese cabbage" is available in every store vegetables. There is not enough purple radishes, cucumbers, cassava and China with a thick, rough skin. Consolation, therefore, what we recommend nearby shops.


No comments:

Post a Comment