Thursday, February 3, 2011

Krewetki z wieprzowiną z czosnkiem Shrimp with pork and garlic wrapped

www.douglas.pl




Krewetki z wieprzowina z czosnkiem zawijane




czas przygotowania 30 min
czas smażenia 15 min
porcja dla 4 osób


Składniki:
250 g wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki imbiru

12 dużych surowych krewetek
12 arkuszy ciasta ryżowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 szczypiorek
olej z pestek dyni


Sposób przygotowania:
Zmiel mięso wieprzowe, w niewielkiej misce zmieszaj go z wyciśniętym czosnkiem, drobno pokrojoną papryczką chili, drobno pokrojonym szczypiorkiem i imbirem.


Z krewetek zdejmij pancerzyki bez ogonków i sparz je wrzątkiem.


Namocz arkusze ryżowe w ciepłej wodzie aż zmiękną, połóż na desce. Na brzegu połóż krewetkę tak aby ogonek wystawał poza arkusz. Na wierzch krewetki połóż farsz mięsny.
Placek posmaruj na brzegach mąka kukurydzianą zmieszana z wodą.
Następnie złóż placek na pół, a następnie owiń farsz dookoła resztą arkusza. 
W woku rozgrzej tłuszcz, smaż aż uzyskają złoty kolor.
Następnie osusz papierowym ręcznikiem i gotowe.
Podawaj według uznania z sosem sojowym, sosem chili lub słodko-kwaśnym.


Smacznego...


Shrimp with pork and garlic wrapped




preparation time 30 minutes
cooking time 15 minutes
4 servings


Ingredients:
250 g pork
2 cloves garlic
1 hot chili pepper
3 tablespoons ginger

12 large raw shrimp
12 sheets of rice cake
2 tablespoons cornstarch
1 onion
pumpkin seed oil


Preparation:
Mince the pork, in a small bowl, mix it with not pressed garlic, finely chopped chilipepper, finely chopped green onion and ginger.


With shrimp, remove tails and frustules without scalding them with boiling water.


Soak the rice sheet in warm water until softened, put on the board. On the shore lay sothat the shrimp tail sticking out of the sheet. Put shrimp on top of meat filling.
Smear cake on the banks of the corn flour mixed with water.
Then fold the pancake in half, then wrap the stuffing around the rest of the paper.
Heat the fat in the wok, stir-fry until golden brown gain.
Then dry with paper towels and ready.
Serve at the discretion of the soy sauce, chili sauce or sweet and sour.


Enjoy ...







No comments:

Post a Comment