Sunday, February 6, 2011

Fish sauce with chilli and rice vinegar in a deep fat fried Ryba w sosie z chilli i octu ryżowego smażona w głębokim tłuszczu

skyrama banner 600x450
Ryba w sosie z chilli i octu ryżowego smażona w głębokim tłuszczu


czas przygotowania 15 minut
czas smażenia 20 minut
porcja dla 4 osób


Składniki:
8 filetów ulubionej ryby
100 ml sosu sojowego jasnego
110 g maki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy syczuańskiej
olej roślinny do smażenia
2 cebulki
2 papryczki chili


Sos do ryby:
2 łyżki sosu chili
2 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
2 łyżki wody
2 łyżki octu ryżowego


Sposób przygotowania:


Filety wymoczyć w sosie sojowym.
Zmieszać maki i przyprawę syczuańską i obtoczyć w niej rybę.
Smaż kawałki na głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia.
Zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.


W rondelku zmieszaj wszystkie składniki na sos doprowadź do wrzenia..
Połóż na talerzu rybę udekoruj cebulką i polej przygotowanym sosem.


Smacznego


Fish sauce with chilli and rice vinegar in a deep fat fried

preparation time 15 minutes
cooking time 20 minutes
4 servings

Ingredients:
8 fish fillets favorite
100 ml light soy sauce
110 g corn flour
50 g wheat flour
2 tablespoons Szechuan seasoning
vegetable oil for frying
2 onions
2 chilies

Sauce for fish:
2 tablespoons chili sauce
2 tablespoons tomato sauce
1 tablespoon light soy sauce
2 tablespoons water
2 tablespoons rice vinegar

Preparation:

Fillets soak in soy sauce.
Mix the flour and spice syczuańską and coat the fish in it.
Fry pieces in deep fat until golden brown.
Remove from skillet and drain on paper towel.

In a saucepan, mix all the ingredients for the sauce bring to a boil ..
Put fish on plate and garnish with onion and pour the prepared sauce.

Bon appetite


No comments:

Post a Comment