Sunday, February 6, 2011

Krewetki z kapustą i kolendrą Shrimp with cabbage and coriander


Krewetki z kapusta i kolendrą


czas przygotowania 30 minut
czas smażenia 10 minut
porcja dla 4 osób


Składniki:
1 kg dużych krewetek
2 marchewki
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka świeżego imbiru startego
1/4 szklanki miodu
60 ml octu ryżowego
4 cebulki dymki
2 łyżki świeżej kolendry
300 g kapusty choy sum
pęczek zielonej pietruszki


Sposób wykonania:
Krewetki sparz gorąca wodą, obierz z pancerzyków a ogonki zostaw nietknięte. 
Pokrój marchewki wzdłuż na cienkie plasterki.

Rozgrzej olej na patelni smaż krewetki aż zmienia kolor, dodaj miód,ocet i imbir doprowadź do wrzenia.
Dodaj marchewkę, cebulę,posiekaną kapustę i kolendrę, smaż na małym ogniu ciągle mieszając aż kapusta zmięknie.
Wyjmij na talerz posyp zieloną pietruszka i gotowe 


Smacznego 


Shrimp with cabbage and coriander 
preparation time 30 minutes cooking time 10 minutes 4 servings
Ingredients: 1 kg large prawns 2 carrots 1 tablespoon peanut oil 1 tablespoon grated fresh ginger 1 / 4 cup honey 60 ml rice vinegar 4 bulbs of spring onions 2 tablespoons fresh cilantro 300 g cabbage choy sum bunch parsley
Method of execution: Shrimp scalding hot water, peel the exoskeletons and leave the tails intact. Cut the carrots lengthwise into thin slices. Heat the oil in a frying pan fry the shrimp until it changes color, add honey, vinegar and ginger, bring to boil. Add carrots, onion, chopped cabbage and coriander, cook over low heat stirring constantly until the cabbage is soft. Remove to plate and sprinkle with parsley green ready
Bon appetite










No comments:

Post a Comment