Sunday, February 6, 2011

Kraby w sosie z soi Crabs in soy sauce



Kraby w sosie z soi

czas przygotowania 30 minut
czas smażenia 20 minut
porcja dla 4 osób


Składniki:
2 kraby
2 łyżki solonej soi czyli chińskiej czarnej fasoli
1 łyżka oleju arachidowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka cukru
1 łyżka chińskiego wina ryżowego
200 ml bulionu drobiowego
2 cebulki


Sposób przygotowania:
Usuń pancerze z kraba, szczypce pokrój na pół.
Soje wypłucz pod zimną wodą, odcedź oraz lekko rozgnieć w misce.
Rozgrzej w woku olej, wrzuć wyciśnięty czosnek i imbir, ciągle mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodaj soję, cukier,wino i bulion oraz sos sojowy.
Włóż na patelnie kraby, smaż pod przykryciem około 15 minut.
Połóż gotowe kawałki kraba na talerz, polej sosem z patelni i udekoruj cebulką


Smacznego


Crabs in soy sauce

preparation time 30 minutes
cooking time 20 minutes
4 servings

Ingredients:
2 crabs
2 tablespoons Chinese salted soy beans or black beans
1 tablespoon peanut oil
1 clove garlic
1 tablespoon grated ginger
1 tablespoon light soy sauce
1 tablespoon sugar
1 tablespoon Chinese rice wine
200 ml chicken stock
2 onions

Preparation:
Remove the shells from the crab claws cut in half.
Soya beans, rinse under cold water, Drain and lightly mash in a bowl.
Heat the oil in a wok, toss in crushed garlic and ginger, stirring constantly, until spicesbegin to release their aromas. Add soy, sugar, wine and broth and soy sauce.
Put the crabs in the pan, cook covered about 15 minutes.
Place the finished pieces of crab on a plate, pour sauce from pan and garnish withonion

Bon appetite


No comments:

Post a Comment