Sunday, August 14, 2011

Prosty przepis na krewetki z patelni. A simple recipe for shrimp from the pan.

200112_koszokazji_GIF koszokazji-2-750x200 Image Banner 750 x 200

Prosty przepis na krewetki z patelni.

Autorem artykułu jest Wiesław falko Fałkowski


To propozycja dla wielbicieli owoców morza. Aby się przekonać, że owoce morza są naprawdę smaczne najlepiej zacząć właśnie od krewetek z patelni.
Porcję dla 4 osób bez trudu przygotujesz w ciągu 20 minut.
krewetka
PRZYSTAWKA KREWETKI Z PATELNI 

 To propozycja dla wielbicieli owoców morza. Aby się przekonać, że owoce morza są naprawdę smaczne najlepiej zacząć właśnie od krewetek z patelni.
Porcję dla 4 osób bez trudu przygotujesz w ciągu 20 minut. Masz niespodziewanych gości?
Przecież już wiesz, co im podasz!
Co musisz kupić, aby przyrządzić tę potrawę?

20 mrożonych krewetek tygrysich (surowych, mogą być mrożone, najlepiej bez głów)
kostka masła
2 ostre świeże papryczki
4 ząbki czosnku
pieczywo razowe
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
sól, pieprz, szczypta kurkumy, curry i imbiru mielonego

Krewetki rozmroź, umyj, a następnie osusz. Obierz z pancerzyka. Na patelni rozpuść masło, dodaj rozdrobniony czosnek i drobno pokrojoną papryczkę i smaż krewetki 1 do 2 minut (nie dłużej!). Dopraw przyprawami. Krewetki ułóż na małych miseczkach i polej gorącym masłem z patelni razem z cząstkami papryczki i czosnku. Pieczywo razowe pokrój w cienkie kromki i przygotuj grzanki, które podaj do krewetek. Całość możesz udekorować zieloną natką pietruszki, kolendrą lub kiełkami lucerny. Pamiętaj o podaniu ćwiartek cytryny, którą można skropić krewetki.
A do picia polecam Verdejo z La Manchy, z największego regionu winiarskiego świata.
Pasos De La Capula Verdejo
Castilla D.O.
Jasno-słomkowa barwa. Bardzo charakterystyczny nos z agrestem, jabłkiem i białymi owocami. Zdumiewająco bogate, przyjemnie wyważone, o dobrej kwasowości. Wino młode, z zakrętką, które idealnie pasuje jako wino domowe oraz do podania na kieliszki. Smacznego!
---
Wiesław falko Fałkowski

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl




A simple recipe for shrimp from the pan.

The author of this article is Wieslaw Falko Fałkowski


This is a proposition for fans of seafood. To be convinced that the seafood is reallygood best place to start is the shrimp from the pan.
Portion for 4 people easily prepare in 20 minutes.

ATTACHMENT PRAWNS Fried

  This is a proposition for fans of seafood. To be convinced that the seafood is reallygood best place to start is the shrimp from the pan.
Portion for 4 people easily prepare in 20 minutes. Got unexpected guests?
But you know what you give them!
What you need to buy to cook this dish?

20 frozen tiger shrimp (raw, can be frozen, preferably without heads)
cube of butter
2 Acute, fresh peppers
4 cloves garlic
wholemeal bread
1 lemon cut into quarters
salt, pepper, a pinch of turmeric, curry and ginger, minced

Thaw shrimp, wash and dry. Peel of the carapace. Melt the butter in a frying pan, addcrushed garlic and finely chopped peppers and shrimp stir-fry 1 to 2 minutes (nolonger!). Season with spices. Place the shrimp in small bowls and pour over hot cakefrom the pan along with the particles of peppers and garlic. Wholemeal bread cut into thin slices and toast ready to enter the shrimp. You can decorate a whole greenparsley, cilantro or alfalfa sprouts. Be sure to include lemon quarters, you can sprinklethe shrimp.
And to drink I recommend Verdejo La Mancha, the world's largest wine region.
Pasos De La Capula Verdejo
Castilla D.O.
Light straw color. Very distinctive nose of gooseberry, apple and white fruit. Stunninglyrich, nicely balanced with good acidity. Young wine, with a cap that fits perfectly as ahouse wine and to make the glass. Enjoy!

No comments:

Post a Comment