Sunday, August 14, 2011

Bakłażany faszerowane warzywami Eggplant stuffed with vegetables

www.douglas.pl

Bakłażany faszerowane warzywami

Autorem artykułu jest grzegorz kanczugowski


Genialna uczta warzywna, jedynie tak można określić to danie. W taki sposób przyrządzone bakłażany zadowolą nawet najbardziej wybrednych. Świetna wegetariańska potrawa dla lubiących gotować i zjeść coś ekstra. Zapraszam!

Czas przygotowania: 1h
Czas pieczenia: 1 h

Składniki:
4-5 dużych bakłażanów
1-1,5 puszki pomidorów
2-3 łyżki groszku
garść fasolki szparagowej zielonej (3-4cm dł.)
garść oliwek
½ pora
½ selera lub 2-3 łodygi selera naciowego
1 pietruszka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3-4 ząbki czosnku
kilka pieczarek (niekoniecznie)
Natka pietruszki i/lub kolendry
parmezan lub twardy żółty ser
Przyprawy (opcjonalnie): sól, pieprz kolorowy,curry/ kolendra w proszku, kumin rzymski
lub: sól, pieprz, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:
Farsz: Na początek kroimy czosnek w plasterki, a pora w grubsze krążki. Wrzucamy na kilka sekund czosnek, a za chwilkę pora na rozgrzaną oliwę i czekamy aż zmięknie. W tym momencie dobrze jest doprawić pora i czosnek, kolendrą i pieprzem, by wydobyć pierwszy aromat. Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem kilka minut. Seler i pietruszkę ścieramy na grubszych oczkach na tarce i dodajemy do duszących się warzyw. Seler naciowy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Po kilku chwilach czas na groszek i fasolkę ( ja używam mrożonych, bo takie są najłatwiej dostępne) oraz pieczarki. Dodajemy szczyptę soli, trochę curry, pieprzu i kolendry. Dusimy je jeszcze kilka minut i wyłączamy.
W czasie, gdy warzywa się duszą, przygotowujemy bakłażany. Należy je dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ tak, by ścianki bakłażana miały 1-2 cm grubości. Środki kroimy w drobną kostkę lub paseczki i dodajemy do warzyw (można stopniowo w czasie krojenia dodawać je do duszących się warzyw). Na samym końcu dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, zalewamy warzywa sokiem pomidorowym z puszki, dodajemy pokrojone oliwki, trochę zieleniny,jeszcze raz wszystko doprawiamy, i czekamy 5 min. Przyprawą, którą dodaję na samym końcu jest świeżo zmielony kumin rzymski i sól do smaku.
Piekarnik należy rozgrzać do 180-200 stopni oraz przygotować sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by bakłażany się do niej nie przykleiły.
Kiedy farsz jest gotowy, możemy nim napełnić po brzegi bakłażany i wstawiamy je do piekarnika na ok 40 min. Gdy widać, że bakłażany już dochodzą (tzn. marszczą się i widać, że są miękkie), posypujemy je z wierzchu startym serem i wstawiamy jeszcze na ok 10-15 min.
Smacznego!

Uwagi:
Ja bakłażanów po wydrążeniu nie solę, ani nie polewam sokiem z cytryny. Niesolone połówki nie są gorzkie (nie wiem skąd ten mit) i przez 0.5 h nie ściemnieją. Tyle potrzebujecie czasu, od momentu drążenia bakłażanów do momentu dokończenia farszu.

Farsz należy troszkę więcej posolić i doprawić, bo sam smak bakłażanów jest trochę mdły, ale nie polecam nadużywać soli. Ja za to nadużywam kolendry :)Jak ktoś nie ma kolendry, kuminu w proszku lub w ziarnach do zmielenia, niech doda więcej curry, gdyż w curry jest już kolendra mielona i kumin rzymski)

Bardzo wygodne w przygotowywaniu farszu jest naczynie typu wok. Warzywa powinny się dusić krótko i na średnim ogniu, ponieważ i tak będą pieczone w piekarniku o wysokiej temperaturze.

Proporcje podane w przepisie pozwolą nakarmić 3-4 osoby ;)
---
Kolenderka
zyjdobrze.cba.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl


Eggplant stuffed with vegetables
The author of this article is greg kanczugowski

Fantastic feast lettuce, just so you can specify a dish. In this way, cooked eggplant satisfy even the most fastidious. A great vegetarian dish for those who like to cook and eat something extra. Welcome!
 
Preparation time: 1hBaking time: 1 h
 
Ingredients:4-5 large eggplants1-1.5 cans tomatoes2-3 tablespoons of peashandful of green beans (3-4cm long)a handful of olives½ time½ celery or celery stalks 2-31 parsley1 red pepper1 yellow pepper3-4 cloves garlica few mushrooms (optional)Parsley and / or corianderParmesan cheese or hard cheeseSeasonings (optional): salt and pepper color, curry / coriander powder, cumin Romanor: salt, pepper, basil, oregano
 
Method:Stuffing: First Cut garlic into slices and season in thicker discs. Put the garlic for a few seconds and a minute's time to hot oil and wait until softened. At this point it is replace the leek and garlic, coriander and pepper to bring out the first flavor. After a while we throw the chopped peppers and cook, covered, a few minutes. Celery and parsley coarse mesh abrasion on the grate and add to choking vegetables. Peel celery and cut into small cubes. After a few moments of time for peas and beans (I use frozen, because these are the most readily available), and mushrooms. Add a pinch of salt, a little curry powder, pepper and coriander. Stew them in a few minutes and turn off.While the vegetables to the soul, prepare eggplant. They should be thoroughly washed, halved lengthwise and hollow flesh so that the walls of eggplant were 1-2 cm thick. The measures cut into small cubes or strips and add to the vegetables (you can gradually add in the time slicing them into choking vegetables). At the very end add the diced tomatoes, pour the vegetables canned tomato juice, add chopped olives, a bit of greens, once again, all spice, and wait 5 minutes. Spice, which I add at the end of the freshly ground cumin Roman and salt to taste.Preheat oven to 180-200 degrees, and to prepare a plate lined with baking paper so that the eggplant is not stuck to it.When stuffing is ready, we can fill it to the brim with eggplants and put them in the oven for about 40 minutes. As can be seen that the eggplant has come (ie, wrinkled and you will see that they are soft), sprinkle them with the top of the grated cheese and put on about 10-15 more minutes.Enjoy!
 
Notes:I aubergines after excavation is not sole, not water or lemon juice. Unsalted halves are not bitter (I do not know where this myth) and for 0.5 h did not darken. Need so much time, since the drill until you finish eggplant stuffing.
 
Stuffing should be a little more salt and spice, because the taste is somewhat bland eggplant, but I do not recommend overuse of salt. I am for that abusing coriander:) If someone does not have coriander, cumin powder or beans to grind, let them add more curry because curry is already in coriander, ground cumin and Roman)
 
Very convenient to prepare the stuffing is a wok dish. Vegetables should be short and simmer over medium heat, because it will still be baked in the oven at high temperature.
 
Proportions given in the recipe will feed 3-4 people;)

No comments:

Post a Comment