Sunday, August 14, 2011

DANIE GŁÓWNE - Talerz warzyw z łososiem MAIN DISH - A plate of vegetables with salmon


DANIE GŁÓWNE - Talerz warzyw z łososiem

Autorem artykułu jest Wiesław falko Fałkowski


Dzisiaj proponuję TALERZ WARZYW Z ŁOSOSIEM. Brzmi zachęcająco? Taki zestaw to nie tylko warzywna bomba witaminowa, ale przede wszystkim idealna propozycja lekkiego posiłku dla wszystkich, którzy dbają o seksowną figurę i dobre samopoczucie.

foto: falko
Aby przygotować porcję dla 4 osób musisz znaleźć 25 minut wolnego czasu.

Co musisz kupić, aby zajadać się tym pysznym daniem? Potrzebujesz:

0,5 kg fileta z łososia (najlepiej bez skóry)
1 kg sałaty (mieszanka różnych sałat, takich jakie lubimy np.: roszponka, rollo, rukola, lodowa, radicchio, endywia, rzymska, masłowa)
2 cebule czerwone
4 pomidory
2 duże papryki
4 marchewki
1 cukinia
6 średnich pieczarek
0,25 kg brokułów
0,25 kg fasolki szparagowej
2 cytryny (jedna na sok, druga do dekoracji)
1 szklanka gęstego jogurtu
1 łyżka musztardy
koperek
4 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka przyprawy warzywnej
sól, pieprz
szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki oliwy

Sałaty starannie umyj, osusz i rozdrobnij rozrywając liście na mniejsze kawałki. Rozłóż na 4 talerzach. Pamiętaj, że przygotowujesz danie, w którym surowe warzywa połączysz z warzywami gorącymi i gorącą rybą, dlatego w składzie mieszanki sałat przynajmniej połowę powinna stanowić sałata lodowa, która jest najbardziej odporna na wysoką temperaturę. Na sałatę połóż cząstki obranego ze skórki pomidora, pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę. Paprykę pokrój w paski, marchewkę w cienkie plasterki, cukinię w plastry ok. 0,5 cm, pieczarki w ćwiartki, obierz też fasolkę szparagową, brokuły rozdrobnij na drobne różyczki. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Osusz go, a następnie skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Z jogurtu, musztardy i drobno posiekanego koperku przygotowuj sos koperkowy i przypraw go do smaku. Na dużej patelni lub wook`u rozgrzej oliwę i smaż przygotowane wcześniej warzywa. Dopraw przyprawą warzywną, pieprzem. Podlej białym winem. Uważaj, aby warzywa nie zrobiły się zbyt miękkie. W tym samym czasie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej ułóż kawałki łososia i opiecz po 3-4 minuty z każdej strony, dbając o to, aby ryba nie wysuszyła się za bardzo i zachowała łososiowy kolor. Usmażone warzywa nałóż na wcześniej przygotowane talerze z sałatą i polej sosem koperkowym. Zwieńczeniem każdego talerza jest porcja upieczonego łososia, którego dekorujesz plastrami cytryny. Całość posyp prażonymi płatkami migdałów.

Wiesław falko Fałkowski
---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl




MAIN DISH - A plate of vegetables with salmon
The author of this article is Wieslaw Falko Fałkowski

Today I propose VEGETABLE PLATE WITH SALMON. Sounds appealing? This set is not only a vegetable vitamin bomb, but above all the perfect choice for a light meal for all who care about a sexy figure and well-being.

To prepare a portion for 4 people you need to find 25 minutes of free time.
What you need to buy to gorge on the delicious dish? Need:
0.5 kg fillet of salmon (preferably without the skin)1 kg of lettuce (a mixture of various greens, such as like for example: lamb's lettuce, rollo, arugula, iceberg, radicchio, endive, Roman, butterhead)2 red onions4 tomatoes2 large peppers4 carrots1 zucchini6 medium mushrooms0.25 kg of broccoli0.25 kg green beans2 lemons (one for juice, the other for garnish)1 cup thick yogurt1 tablespoon mustarddill4 tablespoons almond flakes1 tablespoon vegetable seasoningsalt, peppercup dry white winehalf cup olive oil
Wash lettuce thoroughly, dry and rozdrobnij tearing leaves into smaller pieces.Spread on 4 plates. Remember that preparing a dish of raw vegetables which are connected with vegetables, hot and hot fish, because the composition of the salad mixture should be at least half the lettuce, which is the most resistant to high temperature. Put lettuce on a particle of skin peeled tomato, sliced ​​into thin rings red onion. Cut peppers into strips, thinly sliced ​​carrot, zucchini into slices about 0.5 cm, the mushrooms into quarters, peel or green beans, broccoli into small florets rozdrobnij. Fillet of salmon divide into 4 portions. Drain it, then drizzle with lemon juice and season with salt and pepper. With yogurt, mustard and finely chopped dill sauce, dill and prepare spices to taste it. In a large skillet or wook `u heat the olive oil and stir-fry vegetables, prepared earlier. Season with vegetable seasoning, pepper. Vile white wine. Be careful vegetables did not do too soft. At the same time on the hot grill or grill pan and place the salmon pieces on the grill for 3-4 minutes on each side, ensuring that the fish is not too much dried and preserved salmon color. Apply fried vegetables on previously prepared plates and pour over salad with dill sauce. The culmination of each plate is a serving of baked salmon, which decorate slices of lemon. Sprinkle with toasted whole almonds.

No comments:

Post a Comment