Thursday, February 3, 2011

Sałatka z kalmarów na ostro Squid salad with spicy



Sałatka z kalmarów na ostro




czas przygotowania 15 min
czas smażenia 10 min
porcja dla 4 osób


Składniki:
450 g kalmarów
1 papryczka chili
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka oleju arachidowego
1 ogórek
1 cebula
80 g kiełków fasoli mung
20g liści mięty
20g liści kolendry
1 czerwona papryka
25 ml słodkiego sosu chili


Sposób przygotowania:
Kalmary pokrój wzdłuż, a każdą połówkę potnij na cztery części.
Włóż do miski. Dodaj sok z limonki, pokrojona w małe części paprykę chili, olej i pozostaw na chwilę.


W tym czasie włóż do miski kolendrę, mięte, kiełki fasoli, ogórka przekrojonego na pół i pociętego w cienkie plastry oraz pokrojona w cienkie paski paprykę. Wszystko zalewamy sokiem z limonki i słodkim sosem chili i dokładnie mieszamy.


Rozgrzewamy olej w woku, smażymy kalmary aż będą miękkie. 
Wrzucamy do miseczki z sałatką, znowu mieszamy i gotowe.


Smacznego...






Squid salad with spicy




preparation time 15 minutes
cooking time 10 minutes
4 servings


Ingredients:
450 g squid
1 hot chili pepper
3 tablespoons fresh lime juice
1 tablespoon peanut oil
1 cucumber
1 onion
80 g mung bean sprouts
20g mint leaves
20g coriander leaves
1 red bell pepper
25 ml sweet chili sauce


Preparation:
Squid cut lengthwise and each half cut into four parts.
Put into a bowl. Add lime juice, cut into small pieces of chili pepper, oil and let it sit for a while.


During this time, add to bowl the coriander, mint, bean sprouts, cucumber cut in half andcut into thin slices and cut peppers into thin strips. All pour lime juice and sweet chili sauce and mix thoroughly.


Preheat oil in a wok, fry squid until soft.
Put into a bowl of salad, stir again and ready.


Enjoy ...


No comments:

Post a Comment