Thursday, February 3, 2011

Wyciszenie i harmonia z Chin Mute and harmony in China

Kampania 500x500



Wyciszenie i harmonia z Chin

Wino chińskie oraz inne napoje alkoholowe jest ciągle wytwarzane w chinach od ponad pięciu tysięcy lat według starej pra dawnej receptury. Każdy napój jest celebrowany z właściwą starannością bez względu na przeznaczenie.

Liczne dzieła literacki opisują krążące czary z winem z owoców, zboża z ziołami oraz wódek.

Najbardziej znanym trunkiem alkoholowym w Chinach jest wino ryżowe. Ma ono lekko żółtawy kolor, wytwarzane jest z ryżu kleistego i ma wytrawny posmak, owoców z nuta goryczki.
Powinno się go pić po lekkim podgrzaniu.

Chińczycy wytwarzają również wina z innych roślin i zwierząt.
Bardzo popularne jest również wino śliwkowe, występują również wina z brzoskwini, bambusa, żeń-szenia, chryzantem. Jak również nalewki z żaby,węża czy kości tygrysa.

Różnorodność tych trunków wiąże się ściśle z medycyną chińską. Większość tych alkoholi chociaż nie kojarzy nam się pozytywnie ma ogromne własności lecznicze i wzmacniające.

Maotaijiu nazwa pochodzi od miseczki w której jest wytwarzana.
jest to bardzo mocna wódka 53 procent robiona z pszenicy i sorgo w wodzie z miejscowej rzeki, a jej kuzynką jest Wuliangye (pięciosładnikowa) ,która ma 60 procent mocy. 

Jednak najsłynniejszym chińskim napojem jest herbata.
Uprawa i parzenie herbaty były przez lata pilnie strzeżoną tajemnicą, nikomu nie ujawnianą.
Parzenie herbaty stanowi obrzęd, przeprowadzany jest zgodnie z odwiecznym rytuałem a dzięki niemu herbata daje nam możliwość wyciszenia i harmonii.
Ożywia nas smakiem i koi aromatem. Należy pić ją pomału nigdy w pośpiechu, nie parzyć dłużej niż 3 minuty i nigdy nie słodzić.

Chińskie napoje alkoholowe czy nie zapewniają nam ucztę dla zmysłów od pięciu tysięcy lat.

Świadczą o tym liczne wykopaliska i legendy przekazywane z ust do ust z pokolenia na pokolenie. 

Mute and harmony in China Chinese wine and other alcoholic beverages are still produced in China for more than five thousand years according to the old PRI old recipe. Each drink is celebrated with proper care, regardless of the destination.

Numerous works of literature describing circulating spells with wine with fruit, cereals, herbs and vodka.

The best-known alcoholic beverage in China is rice wine. It has a slightly yellowish color, is made from glutinous rice and has a dry taste, fruit with a hint of bitterness. You should drink it with slight heating.

The Chinese also produce wines from other plants and animals. Very popular is also the plum wine, there are also wines from peach, bamboo, ginseng, chrysanthemum. As well as the tincture of a frog, snake or tiger bones.

The diversity of these wines are closely related to Chinese medicine. Most of these alcohols, although it makes us think positively is of great medicinal properties and reinforcing.

Maotaijiu name comes from the bowl in which it is produced. this is a very strong 53 percent vodka made from wheat and sorghum in water from a local river, and her cousin is Wuliangye (pięciosładnikowa), which has 60 percent of the power.

However, China's most famous drink is tea. Cultivation and brewing tea for years been a closely guarded secret, no one has disclosed. Brewing tea is a ritual, performed in accordance with the age-old ritual of tea and with it gives us the ability to mute and harmony. We are encouraged by the taste and aroma soothes. You should drink it slowly, never in a hurry, do not burn longer than 3 minutes and never sweetened.

Chinese alcoholic beverages or not provide us with a feast for the senses than five thousand years.

Numerous excavations and legends transmitted by word of mouth from generation to generation.

No comments:

Post a Comment