Przepiórka w przyprawach z ziołowa sałatką
czas przygotowania 30 min
czas smażenia 20 min
porcja dla 4 osób
Składniki:
8 małych przepiórek
75 g mąki
2 łyżki grubej soli morskiej
2 łyżki tłuczonego pieprzu
oliwa z pestek dyni
Sos
60 ml oliwy z pestek dyni
1 cytryna
80 ml soku z cytryny lub 5 cytryn
2 łyżki cukru czcinowego
1 łyżka białego pieprzu zmielonego
Sałatka ziołowa
80 g kiełków fasoli mung
20 g liści mięty
20 g liści kolendry
1 czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Przepiórki opłucz dokładnie, usuń z nich szyjki i osusz.
Przetnij na pół i dokładnie usuń wszystko ze środka.
W dużej misce zmieszaj sól, pieprz i mąkę i dokładnie obtocz przepiórki. Strzepnij nadmiar panierki.
Do małej miseczki wlej oliwę,pieprz biały, cukier, łyżkę startej skórki z cytryny (pamiętajmy żeby wcześniej cytrynę dokładnie umyć) i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn.
wszystko dokładnie wymieszać i sos gotowy.
Wszystkie składniki sałatki włóż do miski i zalej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj.
Rozgrzej oliwę w woku lub na patelni, smaż przepiórki na głębokim tłuszczu aż do miękkości około 6-8 min.
Po wyciągnięciu odsącz z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Połóż na talerzu, a na wierzchu połóż przygotowaną wcześniej sałatkę z sosem cytrynowym.
Możesz dodatkowo podać sos cytrynowy w oddzielnej miseczce.
Smacznego...
Quail in spices with herb salad
preparation time 30 minutes cooking time 20 minutes 4 servings
Ingredients: 8 small quail 75 g flour 2 tablespoons coarse sea salt 2 tablespoons crushed black pepper pumpkin seed oil
Sauce 60 ml olive oil from pumpkin seeds 1 lemon 80 ml of lemon juice or 5 lemons 2 tablespoons sugar czcinowego 1 tablespoon ground white pepper
Herb salad 80 g mung bean sprouts 20 g of mint leaves 20 g coriander leaves 1 red bell pepper
Preparation: Quail Rinse thoroughly, remove them and dry neck. Cut in half and remove everything from inside.
In a large bowl, mix salt, pepper and dredge thoroughly in flour and quail. Whisks excess batter.
To a small bowl pour the olive oil, white pepper, sugar, a spoonful of grated lemon zest (remember to wash the lemon before) and pour the lemon juice, not pressed. everything thoroughly and sauce ready.
All the ingredients in a bowl add salad and pour over the previously prepared sauce and mix.
Heat the oil in a wok or frying pan, fry the quail in deep fat until tender about 6-8 minutes.After removing the drain of excess fat with paper towels.
Place on a plate and place on top of pre-prepared salad with lemon sauce.
You can also specify the lemon sauce in a separate bowl.
Enjoy ...
No comments:
Post a Comment