Tuesday, January 4, 2011

Przepiórka z ziołową sałatką Quail in spices with herb salad



Przepiórka w przyprawach z ziołowa sałatką




czas przygotowania 30 min
czas smażenia 20 min
porcja dla 4 osób


Składniki:
8 małych przepiórek
75 g mąki
2 łyżki grubej soli morskiej
2 łyżki tłuczonego pieprzu
oliwa z pestek dyni


Sos
60 ml oliwy z pestek dyni
1 cytryna
80 ml soku z cytryny lub 5 cytryn
2 łyżki cukru czcinowego
1 łyżka białego pieprzu zmielonego


 Sałatka ziołowa
80 g kiełków fasoli mung
20 g liści mięty
20 g liści kolendry
1 czerwona papryka


Sposób przygotowania:
Przepiórki opłucz dokładnie, usuń z nich szyjki i osusz.
Przetnij na pół i dokładnie usuń wszystko ze środka.


W dużej misce zmieszaj sól, pieprz i mąkę i dokładnie obtocz przepiórki. Strzepnij nadmiar panierki.


Do małej miseczki wlej oliwę,pieprz biały, cukier, łyżkę startej skórki z cytryny (pamiętajmy żeby wcześniej cytrynę dokładnie umyć) i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn.
wszystko dokładnie wymieszać i sos gotowy.


Wszystkie składniki sałatki włóż do miski i zalej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj.


Rozgrzej oliwę w woku lub na patelni, smaż przepiórki na głębokim tłuszczu aż do miękkości około 6-8 min.
Po wyciągnięciu odsącz z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.


Połóż na talerzu, a na wierzchu połóż przygotowaną wcześniej sałatkę z sosem cytrynowym.


Możesz dodatkowo podać sos cytrynowy w oddzielnej miseczce.


Smacznego...


Quail in spices with herb salad 



preparation time 30 minutes cooking time 20 minutes 4 servings

Ingredients: 8 small quail 75 g flour 2 tablespoons coarse sea salt 2 tablespoons crushed black pepper pumpkin seed oil

Sauce 60 ml olive oil from pumpkin seeds 1 lemon 80 ml of lemon juice or 5 lemons 2 tablespoons sugar czcinowego 1 tablespoon ground white pepper


 
Herb salad 80 g mung bean sprouts 20 g of mint leaves 20 g coriander leaves 1 red bell pepper

Preparation: Quail Rinse thoroughly, remove them and dry neck. Cut in half and remove everything from inside.

In a large bowl, mix salt, pepper and dredge thoroughly in flour and quail. Whisks excess batter.

To a small bowl pour the olive oil, white pepper, sugar, a spoonful of grated lemon zest (remember to wash the lemon before) and pour the lemon juice, not pressed. everything thoroughly and sauce ready.

All the ingredients in a bowl add salad and pour over the previously prepared sauce and mix.

Heat the oil in a wok or frying pan, fry the quail in deep fat until tender about 6-8 minutes.After removing the drain of excess fat with paper towels.

Place on a plate and place on top of pre-prepared salad with lemon sauce.

You can also specify the lemon sauce in a separate bowl.

Enjoy ...


No comments:

Post a Comment