Chiny od kuchni
Chiny znane każdemu z wyśmienitej sztuki kulinarnej jak i medycyny chińskiej, nikomu nie pozwolą wyjechać z Chin rozczarowanym.
Chcąc zrozumieć kulturę Chin musimy zajrzeć do korzeni i historii jej mieszkańców. Ta stara kultura wiąże się w znacznym stopniu z podejściem człowieka do ziemi. To ziemia daje nam wszystko co jest nam potrzebne do życia, nie tylko zaspakaja głód, ale także potrzeby duchowe. Chińczycy żyją w większości w ciężkich warunkach i możliwe że właśnie dlatego czynią ze wszystkiego nawet z jedzenia sztukę, mistykę; jak malowanie obrazu, z dokładnością malarza, dobierając wszystko starannie do swojego dzieła.
Chiny to trzeci co do wielkości kraj świata i prawie dwukrotnie większy od całej Europy. Prawie 60% powierzchni kraju to góry tylko na 15 % można uprawiać ziemię i tłoczy się na niej około 1300 tys. ludzi. Wyżywienie tak ogromnego regionu stanowi poważne wyzwanie niektórzy mieszkańcy spożywają jedynie miskę ryżu dzienne. Uprawiany jest głównie ryż i pszenica.
Możliwe że własnie tak skrajne warunki życia wzbudziły w chińczykach pomysłowość do bogactwa smaków i inspiracji miejscowych kucharzy.
Duży wpływ na życie mieszkańców południa Chin miał islam. Ujurzy stanowią stanowią większość mieszkańców południowej części prowincji Sinkiang. W tym regionie ceni się baraninę i wołowinę i przetwory z mleka, która jest prawie niespożywane przez rodowych chińczyków w innych regionach. Ogólnie jest to narodowość wyznająca Islam i różni się znacznie od mieszkańców pozostałych regionów.
W części Cesarskiej na północy kraju na historie duży wpływ miała obecność dworu Cesarskiego w Pekinie.
Tu wszystko było sztuką i miało swój rytuał.
W tym regionie królują głównie makarony, różnorodne placki i pierogi. A prawdziwą rozkosz dla podniebienia stanowi kaczka po pekińsku.
Wchodnie Chiny to raj na ziemi dla smakoszy kuchni słodko-kwaśnej. Potrawy w tym regionie zachwycają nie tylko smakiem ale również formą barw.
W Shanghaju królują dania z raków, krabów i krewetek z dodatkiem cukru, a w Fujian panuje królestwo zup.
Na Południu znana jest najbardziej kuchnia Kantonu, przyżądza się tam głównie ryby, skorupiaki i kałamarnice.
Królestwem ryb,drobiu i mięs jest zachód Chin. Używa się tak dużej ilości chili i pieprzu
Trudno uwierzyć, że założenia kuchni chińskiej od wieków pozostały niezmienione. Może dlatego że wszyscy Chińczycy jedzenie celebrują, poświęcają mu wiele czasu i wysiłku bez względu na to czy są biedni czy bogaci.
China is known to all of the delicious culinary arts and Chinese medicine, no one will leave disappointed from China.
In order to understand Chinese culture, we must look to the roots and history of its inhabitants. The old culture is associated largely with the human approach to the ground.This land gives us everything we need for life, not only satisfies hunger, but also spiritual needs. Chinese live mainly in difficult conditions and it is possible that precisely because they do everything, even the food art, mysticism, like painting a picture, with an accuracy of a painter, choosing everything carefully to his work.
China is the third largest country in the world and nearly twice the size of the whole of Europe. Almost 60% of the country are up only 15% of the land can be cultivated and pressed on it about 1300 thousand. people. Meals such a huge region is a major challenge, some people eat only a bowl of rice daily. Is grown mainly rice and wheat. It is possible that just as extreme living conditions prompted the Chinese people to the richness of creativity and inspiration to local tastes chefs.
Large effect on the people south of China were converted to Islam. Ujurzy constitute the majority of inhabitants of the southern part of Xinjiang province. In this region, is prized mutton and beef and milk from milk, which is almost consumed by the Chinese ancestral in other regions. Overall, this is the nationality Confessional Islam and differs significantly from the inhabitants of other regions.
As part of the Imperial in the north of the stories had a big impact in the presence of the Imperial court of Beijing. Here, everything was art, and had its own ritual. In this region, mainly dominated by pasta, a variety of cakes and dumplings. A real delight to the palate is the Peking duck.
East European, China is a paradise on earth for gourmet cooking sweet and sour. Food in this region not only delight the taste but also for color.
In Shanghai cuisine reigns of crayfish, crabs and shrimp with sugar, and Fujian has a kingdom of soups.
In the South, is the most famous Cantonese cuisine, there przyżądza mainly fish, crustaceans and squid.
Kingdom of fish, poultry and meat is west of China. It uses so much chili and pepper
It's hard to believe that the assumptions of Chinese cuisine for centuries have remained unchanged. Maybe because we all celebrate the Chinese food, a great deal of time and effort, regardless of whether they are poor or rich.
No comments:
Post a Comment