Monday, January 3, 2011

Chińska zupa kurczakowa z kukurydzą Chicken soup with corn


Zupa kurczakowa z kukurydzą


czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
porcja dla 4 osób




Składniki:
1,5 l bulionu drobiowego
1 łyżka imbiru startego
1 puszka kukurydzy 425g
1 łyżka oleju z pestek dyni
350 g kurczaka
100 g szynki
35g mąki kukurydzianej
60 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
2 jajka
1 cebula
1 szczypiorek


Sposób przygotowania:


Kurczaka, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na patelni aż uzyskają złoty kolor. 
W garnku zagotować bulion.
Dodać po kolei imbir, kukurydze, kurczaka, szynkę i cebulkę.
  Zmieszaj w miseczce mąkę kukurydzianą z wodą i sosem sojowym i wlej małym strumieniem do bulionu cały czas mieszając aż zupa stanie się gęsta.
Rozlej do miseczek i udekoruj cienki pokrojonym szczypiorkiem.


Smacznego.


Chicken soup with corn


preparation time 10 minutes
cooking time 10 minutes
4 servings




Ingredients:
1.5 l chicken broth
1 tablespoon grated ginger
1 can corn 425g
1 tablespoon pumpkin seed oil
350 g chicken
100 g ham
35g cornflour
60 ml of water
1 tablespoon soy sauce
2 eggs
1 onion
1 onion


Preparation:


Chicken, onion, chopped into small cubes and ham cut into small strips and fry in a panuntil golden brown gain.
In saucepan boil broth.
Make turn ginger, corn, chicken, ham and onions.
   Mix the corn flour in a bowl with water and soy sauce and pour a small stream to thebroth, stirring constantly until the soup becomes thick.
Pour into bowls and garnish with thin sliced green onion.


Enjoy your meal.


No comments:

Post a Comment