Sunday, July 3, 2011

Papryka (Capsicum annuum) Pepper (Capsicum annuum)


Papryka (Capsicum annuum)

Autorem artykułu jest Arek Czapla


Papryka od wieków uprawiana jest w Ameryce Środkowej i Południowej,
Indiach oraz wyspach Morza Karaibskiego....
Papryka od wieków uprawiana jest w Ameryce Środkowej i Południowej,
Indiach oraz wyspach Morza Karaibskiego.

W Europie pojawiła sie dzięki hiszpańskim kupcom.
Na Węgry paprykę sprowadzili Turcy.
Największymi producentami papryki są :
Meksyk , Chiny , Japonia , Indonezja , Tajlandia oraz Indie.

Znamy około dwanaście odmian papryki.
Wykorzystuje się dojrzałe owoce papryki ( czerwone , pomarańczowe , żółte) , a także
niedojrzałe zielone.

Wykorzystanie papryki w kuchni :

Papryka jest doskonała do wszelkich dań mięsnych i rybnych , zup , sałatek i warzyw.
Dodaje sie ja do potraw z ryżu , serów i jaj. Papryka jest niezbędna przyprawą do potraw
meksykańskich , węgierskich oraz włoskich.

Właściwości lecznicze papryki :

Papryka wzmacnia organizm .a także poprawia trawienie.
Zawiera witaminy C , witaminy z grupy B , beta - karoten.
Papryka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt.

Przepis na Leczo wegetariańskie :

Składniki:
1kg papryki , 50 dag pomidorów , 50 dag cebuli
paczka kostki sojowej , łyżeczka papryki ostrej
5 łyżek oliwy z oliwek
sól , pieprz

Sposób przygotowania :

Papryki oczyść z gniazd nasiennych .
Pomidory sparzyć i obrać. Kostkę sojową namoczyć w gorącej
wodzie , po 15 minutach odsączyć i pokrajać w niewielka kosteczkę.
Kostkę sojowa podsmażyć na oliwie dodać cebulę pokrojoną w półplasterki
zarumienić ja i wymieszać z mielona ostrą papryką . Następnie dodać
pokrojone w duże kawałki pomidory i paprykę , posolić i dusić
na małym ogniu pod przykryciem , często mieszając.
Wyparowany sos uzupełniać wodą. Podawać z pieczywem.

Smacznego !:)
---
Prawo pracy w praktyce - Prawo pracy, artykuły. porady, ciekawostki..
Uczysz się języków obcych ? ... zobacz  kursy językowe

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl


Click here!


Pepper (Capsicum annuum)
The author of this article is Arek Heron

Pepper is grown for centuries in Central and South America,India and the islands of the Caribbean Sea ....Pepper is grown for centuries in Central and South America,India and the Caribbean islands.
In Europe, appeared in August thanks to the Spanish merchants.In Hungary the Turks brought the peppers.The biggest producers of pepper are:Mexico, China, Japan, Indonesia, Thailand and India.
We know about twelve varieties of peppers.Uses ripe fruits of pepper (red, orange, yellow), andimmature green.
The use of pepper in the kitchen:
Pepper is perfect for all meat and fish dishes, soups, salads and vegetables.It is added to dishes with rice, cheese and eggs. Paprika is a spice for food neededMexican, Hungarian and Italian.
The healing properties of peppers:
Pepper strengthens the body. And improves digestion.Contains vitamins C, B vitamins, beta - carotene.Pepper stimulates gastric acid secretion and improves appetite.
Recipe for vegetarian Letcho:
Ingredients:1kg of pepper, 50 grams of tomatoes, 50 grams of onionpackage soy cubes, teaspoon paprika acute5 tablespoons olive oilsalt, pepper
Method:
Clean the peppers from seed outlets.Blanch and peel tomatoes. Soy cube soaked in hotwater after 15 minutes, drain and cut in small cubes.Soy cube fry onion in olive oil add chopped półplasterkiI blush and mix with minced hot peppers. Then addcut into large pieces of tomatoes and peppers, season with salt and simmerover low heat, covered, stirring frequently.The evaporated water to complement the sauce. Serve with bread.
Enjoy your meal!)

No comments:

Post a Comment