Monday, January 3, 2011

Zupa z krabów Delicious Chinese soup with crab



Pyszna chińska zupa z krabów


czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
porcja dla 4 osób




Składniki:
5 grzybków mun
1 łyżka oleju z pestek dyni
2  świeże jajka
1,5 l bulionu drobiowego
1 cebulka
1 łyżka imbiru
4 łyżki pędów z bambusa
200 g mięsa z kraba (może być z puszki albo zamiennie można użyć paluszków krabowych)
40 g mąki kukurydzianej
60 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina chińskiego można go zastąpić winem wytrawnym
4 duże krewetki
1 szczypiorek


Sposób przygotowania:


Grzyby namoczyć we wrzątku na około 20 min. Następnie odsączyć i pokroić w cienkie plasterki.


W międzyczasie rozgrzej olej w woku albo na dużej patelni. Roztrzep delikatnie jajka, wlej na rozgrzany olej i  uformuj je w cienki placek. Gdy jajka się zetną wystudź placek i potnik w cienkie paseczki.


W garnku ugotuj bulion, dodaj stopniowo grzyby, cebulkę pokrojoną w kosteczkę, imbir, pędy bambusa i krojone mięso kraba. Gdy używasz paluszków krabowych nie musisz go kroić ponieważ paluszek rozwali się podczas gotowania tworząc wygląd cienkich klusek


Gotuj bulion parę minut bez przykrywania.
W miseczce zmieszaj mąkę z woda z winem i sosem sojowym, następnie wlej pomału do bulionu żeby zupa zgęstniała. Wsyp pokrojone kluseczki z jajka
 Na koniec sparz krewetki wrzątkiem i włóż na końcu do każdej miseczki z bulionem.
Dla dekoracji można posypać pokrojonym cienko szczypiorkiem


Smacznego


Delicious Chinese soup with crab
preparation time 20 minutes cooking time 15 minutes 4 servings

Ingredients: 5 mun mushrooms 1 tablespoon pumpkin seed oil 2 fresh eggs 1.5 l chicken broth 1 onion 1 tablespoon ginger 4 tablespoons bamboo shoots 200 g crab meat (can be canned, or alternatively you can use sticks crab) 40 g cornflour 60 ml of water 1 tablespoon soy sauce 1 tablespoon Chinese wine can be substituted dryness 4 large prawns 1 onion
Preparation:
Soak mushrooms in boiling water for about 20 minutes. Then drain and cut into thin slices.
In the meantime, heat the oil in a wok or a large frying pan. Beat the slightly eggs, pour the hot oil and shape them into a thin pancake. When the eggs are zetną haircut and sweatbelt cake into thin strips.
In a saucepan boil broth, gradually add the mushrooms, onion, cut into cubes, ginger, bamboo shoots and sliced crab meat. When you are not crab sticks you have to cut it because it sticks to break down during cooking by creating the appearance of thin noodles
Boil broth, uncovered a few minutes. In a bowl, mix flour with water to wine and soy sauce, then pour slowly the broth to soup thickened. Put sliced noodles with egg
 
At the end of scalding hot water and put the shrimp at the end of each bowl of broth. For decoration you can sprinkle with finely chopped chives Bon appetite

No comments:

Post a Comment