Thursday, January 13, 2011

Lody z zielonej herbaty sosem owocowym Green tea ice cream with fruit sauce


Lody z zielonej herbaty z sosem owocowym

czas przygotowania 15 minut
czas mrożenia 3 godziny
czas gotowania 10 min
porcja dla 4 osób


Składniki:


2 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty
2 łyżki wrzącej wody
1 łyżka cukru pudru
1 laska wanilii
250 ml mleka
2 żółtka
250 g cukru pudru
300 ml śmietany kremówki
10 świeżych liści mięty
2 kiwi
1  owoc papai


Sposób przygotowania:


Śmietanę ubić, drobno posiekać kiwi, owoc papai i listki mięty.


W miseczce połączyć cukier, herbatę i wodę następnie odstawić na 10 minut.


Laskę wanilii przekroić wzdłuż zagotuj z mlekiem i wlej herbatę.


Dodaj masło i ubite żółtko z cukrem stopniowo wlewając gotuj na małym ogniu 5 minut.
Usuń laskę wanilii wlej do miseczki przykryj folią aluminiową i schłodź.


Wymieszaj zimny krem z bitą śmietaną włóż do miseczki przykryj folią i zamroź.
podawaj zmrożony ozdób owocami sezonowymi i listkiem mięty.


I gotowe.


Smacznego




Green tea ice cream with fruit sauce

preparation time 15 minutes
3 hours freezing time
cooking time 10 minutes
4 servings


Ingredients:


2 tablespoons powdered green tea
2 tablespoons boiling water
1 tablespoon powdered sugar
1 vanilla pod
250 ml milk
2 egg yolks
250 g caster sugar
300 ml double cream
10 fresh mint leaves
2 kiwi fruit
1 papaya fruit


Preparation:


Whip cream, finely chop the kiwi, papaya fruit and mint leaves.


In a bowl, combine sugar, tea and water, then let stand for 10 minutes.


Cut the vanilla pod along with the milk boil and pour tea.


Add butter and beaten egg yolk with the sugar gradually pouring cook over low heat 5 minutes.
Remove the vanilla pod pour into a bowl, cover with aluminum foil and chill.


Mix the cold cream with whipped cream, add to bowl, cover with foil and freeze.
Serve seasonal fruit ornaments so cold and mint leaf.


You're done.


Bon appetite

No comments:

Post a Comment