Polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym
czas przygotowania 15 minut
czas gotowania 15 minut
porcja dla 4 osób
Składniki:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki wody
4 żółtka jaj
700g polędwiczki z kurczaka
olej roślinny do smażenia
4 dymki pokrojone w cienkie plasterki
Sos cytrynowy:
1 łyżka maki kukurydzianej
1 łyżka brązowego cukru
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1/2 szklanki bulionu drobiowego
Do miski wbić żółtka i wodę, rozmieszać. Stopniowo wsypać mąkę mieszając do uzyskania gładkiej masy.
dodać kurczaka i dokładnie wymieszać.
Smaż kurczaka na głębokim tłuszczu do zbrązowienia. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawaj z sosem cytrynowym i udekorowanego dymką.
Sos cytrynowy
wymieszaj w garnku wszystkie składniki, podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Smacznego
Chicken tenderloins with lemon sauce
Preparation time 15 minutes
cooking time 15 minutes
4 servings
Ingredients:
1/2 cup cornstarch
1/3 cup water
4 egg yolks
700g chicken tenderloins
vegetable oil for frying
4 spring onions, thinly sliced
Lemon Sauce:
1 tablespoon of corn flour
1 tablespoon brown sugar
1/4 cup lemon juice
1/2 fresh ginger
1 tablespoon light soy sauce
1/2 cup chicken broth
Push the egg yolks into a bowl and water, stir. Gradually add flour stirring to a smoothmass.
add chicken and mix thoroughly.
Chicken Fry in deep fat for browning. Drain excess fat on paper towel.
Serve with lemon sauce and decorated with spring onion.
lemon sauce
Mix all ingredients in a saucepan, reheat over low heat until the sauce thickens.
Enjoy
No comments:
Post a Comment