Saturday, February 4, 2012

Kalmary z brokułami Squid with Broccoli Squid with Broccoli

Kampania 500x500 Kalmary z brokułami

czas przygotowania 15 min
czas marynowania 15 min
czas smażenina 15 min

porcja 4 osób

Składniki:


1 kg kalmarów
1/3 szklanka sosu ostrygowego
2 łyżki chińskiego  wina ryżowego
1 łyżka cukry
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka imbiru
500 g brokułów
6 dymek
1 szklanka kiełków fasoli
1 łyżka smażonego czosnku

Sposób przygotowania:

Kalmary  wymieszaj z sosem w średniej misce,dodaj wino, cukier i olej sezamowy. Przykryj i wstaw do lodówki na 3 godz lub na noc. Odcedź marynatę nad miska kalmary odstaw.


W woku lub na dużej patelni rozgrzej połowę oleju arachidowego, smaż kalmary na patelni, cały czas mieszając, aż zmięknął i lekko się przyrumienią. 
Rozgrzej resztę oleju w tym samym woku, smaż czosnek i imbir, ciągle mieszając, aż przyprawy wydzielą aromat. Dodaj brokuły, cebulę i odstawiona marynatę, podgrzej mieszając aż brokuły zmięknął. Z powrotem włóż kalmary do woka, wymieszaj składniki, podgrzej chwilę. DOSYP KIEŁKI FASOLI. podawaj udekorowane prażonym czosnkiem.

Smacznego!!!



Squid with Broccoli

preparation time 15 minutes
15 minutes marinating time
fritter time 15 min

serving 4 people

Ingredients:

1 kg squid
1/3 cup oyster sauce
2 tablespoons Chinese rice wine
1 tablespoon sugar
1 tablespoon sesame oil
2 tablespoons peanut oil
2 cloves of garlic
1 tablespoon ginger
500 g broccoli
6 balloon
1 cup bean sprouts
1 tablespoon roasted garlic

Method of preparation:

Squid stir the sauce in a medium bowl, add wine, sugar and sesame oil. Cover and refrigerate for 3 hours or overnight. Strain the marinade over the calamari bowl aside.

In wok or large frying pan Heat half the peanut oil, fry the squid in the pan, stirring constantly, until zmięknął and lightly browned.
Heat remaining oil in same wok, fry garlic and ginger, stirring constantly, until spicesrelease their aroma. Add broccoli, onion and a standstill marinade, heat stirring untilbroccoli zmięknął. From the back, insert squid to the wok, stir the ingredients, heat themoment. Sprinkle over bean sprouts. Serve decorated with roasted garlic.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment