Sunday, July 3, 2011

Obiad jedzony pałeczkami Lunch is eaten with chopsticks

181111_moda_gif 500x500PLmoda Image Banner 500 x 500

Obiad jedzony pałeczkami

Autorem artykułu jest Adam Topor


Nie dziwi mnie wcale, że jeden ze sławnych podróżników określił Chiny mianem cywilizacji dla smakoszy. Wykwintność potraw i sposób ich podawania nawet w najmniejszych restauracyjkach to kulinarna magia i czary. Bogactwo zapachów i smaków sprawia, że kuchnia ta pozostanie dla mnie najlepszą choć nienajłatwiejszą kuchnią na świecie.
Nie dziwi mnie wcale, że jeden ze sławnych podróżników określił Chiny mianem cywilizacji dla smakoszy. Wykwintność potraw i sposób ich podawania nawet w najmniejszych restauracyjkach to kulinarna magia i czary. Bogactwo zapachów i smaków sprawia, że kuchnia ta pozostanie dla mnie najlepszą choć nienajłatwiejszą kuchnią na świecie.

Zamawiamy skromne krewetki z podobną do pora jarzyną "YouCai" - jaka szkoda, że niedostępna w polsce. Trepang z młodymi pędami bambusa i maleńką cebulką. Nie próbujcie jeść Trepang pałeczkami - jak chińczycy to robią? Podniesienie potrawy i przeniesienie jej do własnego półmiska kończy się zazwyczaj wylądowaniem jej na obrusie. Chińczycy w kuchni używają dwóch rodzajów Trepang. Trepang to nic innego jak rodzaj morskiego żyjątka "szkarłupni" i najbardziej znanymi w chinach są: "Meihuashen - kwiat śliwy" i "Guangshen - świetlisty". Niewielkie kolczaste żyjątko wyglądem przypomina niewielkiego ogórka o ciemnym kolorze i po wyłowieniu z wody jest suszone, ale przed przygotowaniem koniecznie trzeba go namoczyć. Nieraz przyjaciele pytali mnie o jedzenie pałeczkami, które są stosowane przy posiłkach w całej Azji wschodniej. Próbowaliśmy uczyć chińczyków jeść pałeczkami schabowego kotleta, choćby dlatego, że należy do rarytasów typowych dla polskiej kuchni. Pałeczki w Chinach wykonuje się przeważnie z drewna bambusowego lub kości zwierzęcej, albo z laki, która powstaje z żywicy drzewa Qishu. Słynne w całych Chinach są pałeczki z Fozhou prowincja Fujian ze swoją wspaniałą kuchnią fukieńską. Słynie z ze smakowitych ryb i produkcji soli tak istotnej we wszystkich kuchniach świata. Potrawa z Fuzhou najlepiej smakuje z solą z Fuzhou i kiedy je się ją pałeczkami z Fuzhou. I kto w takich okolicznościach pomyślałby jeszcze o widelcu. Chińczyk nie wyobraża sobie kroić ryby nożem, a pałeczki najlepiej odpowiadają formie chińskich potraw.
---
Czy kultura chińska jest dla Ciebie równie inspirująca? ShuDian the China Ebooks Library

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl


Click here!



Lunch is eaten with chopsticks
The author of the article is Adam Topor

I am not surprised at all that one of the famous traveler described China as civilization for gourmets. Refinement of food and method of administration, even in the smallest restauracyjkach this culinary magic and witchcraft. The wealth of aromas and flavors makes this kitchen will remain for me the best though nienajłatwiejszą cuisine in the world.I am not surprised at all that one of the famous traveler described China as civilization for gourmets. Refinement of food and method of administration, even in the smallest restauracyjkach this culinary magic and witchcraft. The wealth of aromas and flavors makes this kitchen will remain for me the best though nienajłatwiejszą cuisine in the world.
We order the shrimp with a modest time-like Jarzyna "YouCai" - what a pity that not available in Poland. Trepang with young bamboo shoots and tiny onions. Do not try to eat with chopsticks Trepang - as the Chinese do it? Increasing food and transfer it to your plate usually ends up landing it on the tablecloth. The Chinese in the kitchen using two types of Trepang. Trepang is nothing but a kind of sea creatures' echinoderm "and the most famous in China are" Meihuashen - plum blossom "and" Guangshen - bright. "A small spiny creature resembles a small cucumber with a dark color and the wyłowieniu of water is dried, but before preparing necessarily need to be soaked. Sometimes friends ask me about eating with chopsticks, which are used for meals throughout eastern Asia. We tried to teach the Chinese eat with chopsticks chop pork chop, if only because it belongs to the delicacies typical of Polish cuisine. Chopsticks in China are made mostly of bamboo, or animal bones, or lacquer, which is formed from tree resin Qishu. Famous throughout China are sticks of Fozhou Fujian Province with its excellent cuisine fukieńską. It is famous for the delicious fish and salt production so important in all the kitchens of the world. Fuzhou dish tastes best with salt from Fuzhou and when it sticks to them from Fuzhou. And who would think in such circumstances, even a fork.Chinese can not imagine the fish slice with a knife and stick form best suited to Chinese food.

No comments:

Post a Comment