Przechowywanie żywności w okresie letnim
Autorem artykułu jest Irena ZobniówWysoka temperatura w okresie letnim sprawia, iż produkty spożywcze szybciej ulegają zepsuciu, jeśli nie zapewnimy im odpowiednich warunków do przechowywania. Warto zatem wiedzieć, w jakiej temperaturze powinniśmy trzymać naszą żywność, aby zachowała on jak najdłużej świeżość nawet w upalne dni.
Należy pamiętać, iż optymalna temperatura wewnątrz lodówki powinna wynosić ok. 8 stopni na najwyższej półce, 5 stopni w przypadku środkowej półki oraz ok. 2 stopni w najniższej części urządzenia. Na półce górnej powinny zatem znaleźć się takie produkty, jak przetwory w słoikach oraz produkty i przetwory mleczne, jak mleko, jogurty, kefiry. Półki znajdujące się poniżej , czyli cześć środkowa lodówki, służy do przechowywania produktów, które szybko ulegają zepsuciu. Takimi produktami są np. biały ser, wędliny oraz sporządzone przez nas dania, np. zupy, mięsa itp. Najniższa półka przeznaczona jest dla takich produktów, jak mięsa, wędliny, czy ryby. Z kolei w szufladach znajdujących się na samym dnie lodówki powinniśmy przechowywać owoce i warzywa, dla których odpowiednia temperatura to ok. 10 stopni. Na drzwiczkach lodówki przechowujemy natomiast różnego rodzaju słoiczki z musztardą, majonezem, olej, czy soki.
Zamrażanie
Warto również pamiętać o możliwości zamrażania produktów i potraw, dzięki czemu możemy opóźnić proces ich psucia. Najczęściej w zamrażarce przechowujemy warzywa i owoce sezonowe, mięsa i ryby oraz gotowe produkty garmażeryjne po wstępnej obróbce termicznej. Produkty te mogą być przechowywane w zamrażarce przez ok. 3-12 miesięcy, w czasie którego nie stracą swojej jakości. Temperatura w domowej zamrażarce powinna być ustawiona na – 18 stopni, przy czym należy pamiętać, aby nie dopuścić do nagłego jej wzrostu np. w wyniku włożenia do komory gorącego produktu.
Czas przechowywania
Aby produkty zachowały swoją jakość, oprócz odpowiedniej temperatury w lodówce, powinniśmy wiedzieć, jak długo dany produkt może być w niej przechowywany. Przykładowo mięso trzymane w temperaturze 0-2 stopni zachowa swoją świeżość przez 2 tygodnie, natomiast w przypadku ryb im niższa temperatura tym dłużej zachowają świeżość. W temperaturze ok. 3 stopni ryba zaczyna się psuć po 5 dniach. Mleko w kartonie ulega zepsuciu po 3 daniach od otwarcia kartonu, natomiast rozpakowane żółte sery nie nadają się do spożycia po 6 dniach.
Czystość w lodówce
Aby lodówka jak najlepiej spełniała swoją funkcję, należy dbać o jej czystość. Przynajmniej raz w miesiącu należy opróżnić jej wnętrze, a następnie dokładnie przemyć półki i ścianki wodą z detergentem usuwając w ten sposób resztki przylegającego jedzenia oraz zapobiegając w ten sposób rozwijaniu się pleśni.
Mimo regularnego dbania o lodówkę oraz przestrzegania zaleceń producenta, może dojść do awarii naszego sprzętu. Wówczas należy szybko zareagować wzywając serwis urządzeń chłodniczych, gdyż nagły skok temperatury może spowodować zepsucie się przechowywanych produktów. Jest to niezwykle ważne w przypadku lodówek wyposażonych w zamrażarkę, gdyż w momencie podwyższenia temperatury produkty ulegną rozmrożeniu nie nadają się do ponownego zamrożenia.
---
Irena Zobniów
serwis-agd.wroclaw.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Storing food in the summer
The author of this article is Irena Zobniów
High temperatures in summer, makes food products more rapidly deteriorate if it does not provide the proper conditions for storage. It is worth to know what temperature should we keep our food to retain it as long as fresh even on hot days.Please note that the optimum temperature inside the refrigerator should be about 8 degrees on the top shelf, 5 degrees for the middle shelf and the approximately 2 degrees in the lowest part of the device. On the top shelf should therefore be on products such as milk and products in jars and milk products, like milk, yogurt, kefir.Shelves below, the middle part of the refrigerator used to store products that rapidly deteriorate. Such products are eg cottage cheese, meats and prepared our meals, eg soups, meats, etc. The lowest shelf is designed for products such as meat, meat, or fish. In turn, in drawers located at the bottom of the refrigerator should keep fruits and vegetables, for which suitable temperature is about 10 degrees. On the refrigerator door and store various types of jars of mustard, mayonnaise, oil, or juice.FreezingIt should also be aware of the possibility of freezing and food products, so we can delay the process of decay. Frequently in the freezer store seasonal fruits and vegetables, meat and fish, and finished products delicatessen after initial heat treatment. These products can be stored in the freezer for about 3-12 months, during which they would not lose its quality. The temperature in the home freezer should be set to - 18 degrees, but keep in mind to avoid a sudden its growth eg by insertion into the chamber hot product.Storage timeTo retain its quality products, in addition to an adequate temperature in the refrigerator, you should know how long a product can be stored in it. For example, meat kept at a temperature of 0-2 degrees will retain its freshness for 2 weeks, while in the case of fish, the lower the temperature the longer the preserve freshness. At about 3 degrees the fish begin to deteriorate after 5 days. The milk carton is corrupt after 3 dishes from the opening of the carton, while the extracted yellow cheeses are not suitable for consumption after 6 days.Clean the refrigeratorTo best meet the fridge as its function, you must take care of her purity. At least once a month should be emptied of its interior, then thoroughly wash the shelves and walls with detergent and water, thus removing the remains of the adjacent food and thus preventing the growth of mold.Despite regular care for the fridge and observe the manufacturer's instructions, may cause a malfunction of our equipment. Then you need to react quickly calling service refrigeration equipment, since the temperature spike may cause spoilage of stored products. This is extremely important in the case of refrigerators equipped with a freezer, because when the products will raise the temperature of thawing are not suitable for re-freezing.
No comments:
Post a Comment